ВажливеНаука

Вчені уперше в історії створили синтетичні ембріони людини

За допомогою стовбурових клітин вчені створили синтетичні людські ембріони. Про це повідомляє The Guardian.

За словами експертів, ці створені ембріони, що імітують справжні на ранніх стадіях розвитку, можуть дати ключ до розуміння впливу генетичних розладів і біологічних причин повторних викиднів.

Також вони додали, що створені в лабораторії структури ще не мають серця, що б’ється, або зачатків мозку, але включають клітини, з яких формується плацента, жовтковий мішок і сам ембріон.

“Тепер у нас є можливість створювати моделі, подібні до людських ембріонів, за допомогою перепрограмування ембріональних стовбурових клітин”, – заявила професорка з Кембриджського університету і Каліфорнійського технологічного інституту Магдалена Зерницька-Гетц.

У найближчій перспективі синтетичні ембріони не будуть використовуватися в клініці. Імплантувати їх у материнську утробу було б незаконно, і поки що невідомо, чи мають ці структури потенціал для подальшого дозрівання після ранніх стадій розвитку.

За словами Зерницької-Гетц, цього разу ембріони були культивовані до стадії, яка трохи перевищувала 14-денний термін розвитку справжнього ембріона.

Декілька модельних структур, які були вирощені з однієї ембріональної клітини, досягли моменту розвитку під назвою гаструляція. У цей момент ембріон перетворюється із суцільного шару клітин на окремі клітинні лінії. На цій стадії розвитку в ембріона поки що немає серця, що працює, кишківника або зачатків мозку, але модель має примордіальні зародкові клітини.

Раніше повідомлялося, що дослідникам з Кембриджського університету вдалося виростити ембріон без яйцеклітин та сперматозоїдів.