ВажливеНаука

Вчені створили “графенову батарейку”

Дослідникиз Університету Арканзасу розробили нову нелінійну схему для отримання чистої енергії. Вона працює з використанням графену. Про це повідомляє Phys.org.

Автори зазначили, що, коли накопичувальні конденсатори мають початковий заряд, який дорівнює нулю, то для їхнього заряджання схема отримує енергію з теплового середовища.

“Взагалі-то, отримання корисної роботи від випадкових флуктуацій у системі, що перебуває в тепловій рівновазі, тривалий час вважалося неможливим. Ще в 1960-х роках видатний американський фізик Річард Фейнман фактично припинив подальші дослідження після того, як у серії лекцій заявив, що броунівський рух, або тепловий рух атомів, не може виконувати корисну роботу”, – кажуть вчені.

Однак вони довели, що Фейнман упустив щось дуже важливе. Зокрема, те, що теплові флуктуації графену, який стоїть окремо, під час під’єднання до ланцюга з діодами, які мають нелінійний опір, і накопичувальними конденсаторами які виробляють корисну роботу, заряджаючи накопичувальні конденсатори.

“Сьогодні ми зосереджені на створенні пристрою, який називається Graphene Energy Harvester (або GEH). GEH використовує негативно заряджений лист графену, підвішений між двома металевими електродами. Коли графен перевертається, він індукує позитивний заряд на верхньому електроді. Коли він перевертається вниз, він позитивно заряджає нижній електрод, створюючи змінний струм. Коли діоди під’єднані один до одного, що дає змогу струму текти в обох напрямках, у ланцюзі передбачено окремі шляхи, які створюють пульсівний постійний струм, що виконує роботу на навантажувальному резисторі”, – додали автори дослідження.

Нагадаємо, раніше було створено акумулятор на воді.