ВажливеЗдоров'я

Вчені назвали найкращі пози для сну

Вчені недавно вивчили тему сну та його впливу на наше здоров’я, і результати дослідження виявились цікавими та корисними. Зокрема, було встановлено найкращі пози для сну, які можуть позитивно впливати на якість нашого відпочинку та загальний стан організму. Про це повідомляє BBC.

Щоб дізнатися більше про найкращу позу для сну, дослідники випробували різноманітні методи, зокрема знімали людей під час сну або використовували пристрої, які відстежують їхні рухи.

Так, вчені з Гонконгу розробили прилад, який на основі інфрачервоного випромінювання міг зафіксувати позу людини навіть через товсту ковдру.

Дослідники з Данії використовували невеликі датчики руху, прикріплені до стегон, верхньої частини спини та плеча добровольців, щоб визначити їхню улюблену позу для сну. Вони виявили, що в ліжку люди проводять трохи більше половини часу на боку, близько 38% – на спині і 7% – на животі.

Їм також вдалося встановити, що з віком люди все більше часу сплять на боці. Тоді як діти у віці трьох років і трохи старші проводять приблизно однакову кількість часу у всіх трьох положеннях. Тим часом немовлята сплять переважно на спині, адже їх кладуть у ліжечко таким чином з міркувань безпеки.

Як показали дослідження люди, які спали на правому боку, спали трохи краще, ніж ті, хто на лівому, а за ними йшли ті, хто спав на спині.

Інше дослідження вивчало моряків, які працювали на торгових контейнеровозах, і виявило, що дихальні розлади, такі як хропіння, були більш поширеними, коли моряки спали на спині. Також стало відомо, що лежання на боці допомагає очистити верхні дихальні шляхи і не дозволяє язичку в задній частині горла та язику западати, що зменшує прояви хропіння.

Дослідники із Західної Австралії спостерігали за спальнями добровольців протягом 12 годин на ніч за допомогою автоматичних камер. Вони виявили, що ті, хто регулярно прокидалися із болями в шиї, більше часу спали у скрученому положенні на боку. Натомість люди, які спали в більш прямому положенні на боку, мали менший біль у шиї.

Під час дослідження серед літніх людей, які брали участь у фітнес-програмі в Португалії, людям із болем у спині запропонували спати на боку, а тим, у кого болить шия – спробувати спати на спині. Через чотири тижні 90% учасників сказали, що їхні болі зменшилися.

Крім того, людям, які страждають на печію варто спати на лівому боці, адже медики припускають, що сон на лівому боці дозволяє тримати точку переходу стравоходу в шлунок вище рівня шлункової кислоти. Тоді як сон на правому боці, ймовірно, розслаблює нижній сфінктер стравоходу, дозволяючи кислоті вийти у вищий відділ.

Щодо сну на животі, то така поза призводить до швидкої появи зморшок на обличчі.

Раніше повідомлялося, що більш як половина – 63% українців через стрес та переживання страждають від тривожного сну.