ВажливеНаука

Японським вченим вдалося виростити штучні органи

Група вчених із національного наукового інституту RIKEN у Японії розробила пристрій, що використовує шари гідрогелю в кубічній структурі, що дозволяє дослідникам створювати тривимірні органи, вирощені в штучних умовах. Про це повідомляє SciTech Daily.

Такий пристрій може революціонізувати способи тестування ліків. Крім того ця технологія може дати уявлення про те, як розвиваються тканини, і призвести до більш досконалих методів вирощування штучних органів.

Експерти тривалий час намагалися створити органели (тканини, подібні до реальних органів, але вирощені в лабораторії), щоб відтворити реальний біологічний розвиток. Поява органоїдів, які функціонують подібно до реальних тканин, важлива для розробки ліків, оскільки необхідно розуміти, як вони переміщуються через різні тканини.

Це також допоможе скласти уявлення про процес розвитку органів – щабель на шляху до вирощування живих органів.

Однак розробка органоїдів виявилася не з простих. У природі тканини розвиваються за допомогою складного процесу, тоді як клітини органоїдів, вирощені в лабораторії, зазвичай розвиваються в однорідних умовах. Для цього може використовуватися 3D-друк або мікрофлюїдні технології, які вимагають складного обладнання та технічних навичок.

Раніше повідомлялося, що вчені вперше в історії перелили людині кров, яку вирощували у лабораторних умовах.