Здоров'я

Вчені радять усім чавкати і їсти руками

Ох вже ці соціальні норми і манери!

Всі ми знаємо, що це дуже негарно і неввічливо їсти з відкритим ротом, тому ми звикли жувати повільно і не плямкати. Експерт Оксфордського університету закликає нас забути про ці соціальні норми, адже тільки порушуючи ці правила, ми можемо насолодитися повним смаком їжі!

“Ми все робили неправильно”, — сказав Чарльз Спенс, професор експериментальної психології, інформує Ukr.Media.

Батьки прищеплюють своїм дітям хороші манери, однак жування з відкритим ротом насправді може допомогти вивільнити більше летких органічних сполук, сприяючи кращому сприйняттю їжі.

Більше ніяких правил?

М’ясо, фрукти та овочі містять леткі органічні сполуки, такі як складні ефіри, кетони, терпеноїди та альдегіди. Вони надають страві характерний аромат і надають її особливий смак.

Коли вони потрапляють в певну частину носа, активізуються нюхові сенсорні нейрони, які безпосередньо з’єднуються з мозком і посилюють наше сприйняття їжі.

Але звук чавкання також грає свою роль! Професор Спенс сказав: “Коли справа стосується звуку, ми любимо шумну їжу — подумайте про хрустку їжу. Яблука, чипси, панірування курки — все це збуджує апетит. Але щоб краще почути хрускіт яблука, картопляної скоринки, морквяної палички, крекеру, хрусткого хліба або жмені попкорну, ми завжди повинні відкинути свої манери і жувати з відкритим ротом».

Щоб ще більше розчарувати наших батьків, експерт також каже, що ми можемо їсти руками, щоб краще оцінити смакові якості. Дослідження показують, що тактильне відчуття їжі може змусити нас краще відчувати її смак.

«Наш дотик також відіграє життєво важливу роль у сприйнятті їжі на смак. Відчуття гладкої, органічної текстури шкірки яблука в нашій руці перед тим, як відкусити його цілком, ймовірно, сприятиме глибшому сприйняттю соковитості, солодкість та хрускоту цього першого шматочка», — пояснює вчений.