ВажливеНаука

Росія та Гренландія менші, ніж вважалося раніше – вчені

Прийнято вважати, що загальна площа Гренландії становить 2,16 мільйона квадратних кілометрів, проте вчені заявили, що це далеко не так. Окрім того, науковці довели, що реальна площа Росії також менша, ніж було відомо. Про це пише Daily Mail.

За словами вчених, це пояснюється проєкцією Меркатора, яка найчастіше зустрічається у класах та підручниках з географії. Вона була створена ще у 1596 географом Герардом Меркатором і має ефект так званого спотворенням карти світу.

“Використана Меркартом проєкція дає правильні форми масивам суші, проте спотворює їх розміри на користь земель на півночі. Одними з найяскравіших прикладів є Канада та Росія – на карті світу вони займають приблизно чверть поверхні Землі, проте насправді на них припадає лише 5% поверхні нашої планети. Ще одним цікавим прикладом є Австралія, яка здається значно меншою за Аляску, хоча насправді вона є шостою за величиною країною у світі й в 4,5 раза перевищує розміри Аляски”, – зазначили дослідники.

Вони стверджують, що основною проблемою при цьому є неможливість зображення реальності сферичної земної кулі на плоскій поверхні.

Так, фахівець із кліматичних даних Метеорологічного бюро Ніл Кейєм вивчив спотворення карти Меркатора та створив двомірне уявлення Землі.

Згідно з отриманими результатами, країни північної півкулі, як правило, набагато менші, ніж ми думаємо.

“Під час дослідження вчений використовував Ggplot, що є пакетом візуалізації даних для статистичного програмування, і ввів у нього дані Метеобюро про реальні розміри країн. Після цього дослідник створив реальну карту нашого світу, використовуючи стериграфічну проєкцію, яка дозволяє перенести сферу на площину. Усе це дозволило кліматологу інакше поглянути на реальні розміри країн. Наприклад, згідно з проєкцією Меркатора Північна Америка виглядає такою ж великою, як і Африка, і Гренландія нібито теж можна порівняти з нею за розмірами. Однак насправді Африка фактично більша за обидві – по суті, до неї можна було б вписати Північну Америку, Індію, Аргентину, Тунісу, а можливо й ще чогось”, – йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, дослідники заявили, що тектонічні плити Африки та Аравії стикаються в пустелі і поступово розходяться вже близько 30 мільйонів років. За їхніми словами, такий самий рух розколов і Червоне море.