ВажливеПолітика

Майже 50 держав засудили РФ за незаконну депортацію українських дітей

Представники ООН майже п’ятдесяти країн підписали спільну заяву з приводу незаконної примусової депортації українських дітей до Росії. Про це у середу, 5 квітня, повідомив представник України при ООН Сергія Кислиця у Twitter.

Заяву підписали Андорра, Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Грузія, Греція, Гватемала, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Республіка Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Королівство Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія Великобританія та США.

“Ми засуджуємо дії Російської Федерації в Україні, включаючи, зокрема, примусову депортацію українських дітей, а також інші серйозні порушення щодо дітей, вчинені російськими військами в Україні. Жодна кількість дезінформації, що розповсюджується РФ, не може заперечувати правдивість цього питання або захистити людей від дітей відповідальності за ці злочини”, – йдеться у заяві.

Представники країн, що підписалися, зазначили, що факти депортації українських дітей до РФ очевидні.

Так, експертам вдалося з’ясувати, що російська влада затримала і примусово депортувала понад 19 500 українських дітей з їхніх будинків. Зафіксовано також навмисне відділення дітей від батьків та безпосереднє викрадення дітей із дитячих будинків. Усіх згодом було доставлено до Росії.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини в РФ Марії Львової-Бєлової. Вони підозрюються у незаконній депортації українських дітей.