Здоров'я

Вічна молодість: названо людський орган, який ніколи не старіє

Відновлюється за рахунок токсинів.

Вічно юний вік печінки визначили вчені з технічного університету Дрездена. Вони хотіли дізнатися, чи зберігає цей орган з роками здатність до регенерації. Дослідження підтвердило: старіння ні на що не впливає, інформує Ukr.Media.

У ньому брали участь не тільки біологи і клініцисти, а й фізики, і математики. Вони досліджували органи людей, які померли у віці від 20 до 84 років. І у всіх випадках клітини печінки виявилися приблизно одного віку — не старше трьох років.

Нагадаємо, печінка — головний помічник людини по боротьбі з токсинами, з її допомогою організм очищається від них. Для самої залози це не проходить безслідно: під дією отруйних речовин її клітини пошкоджуються і… знову відновлюються, завдяки унікальним властивостям регенерації. Тобто, завдяки фільтрації токсинів печінка залишається вічно молодою.

“Незалежно від вашого віку, вік вашої печінки в середньому становить трохи менше трьох років — пояснює провідний автор дослідження Олаф Бергманн. — Процес її постійного оновлення зберігається навіть у літніх людей”.

При цьому вчені відзначили: не всі клітини печінки одного віку. Деякі з них регенеруються тільки через 10 років, і з роками таких клітин стає все більше.

“ДНК в них більше, ніж в типових: від 4 до 8 наборів, — пояснюють вчені. — Можливо, це такий механізм захисту від накопичення шкідливих мутацій, фактор стійкості, щоб справлятися з клітинним стресом”.

Тепер вчені планують з’ясувати: чи є у людини інші органи, де клітини оновлюються з такою ж швидкістю. Вони сподіваються, що завдяки їх відкриттю з’являться нові способи лікування різних захворювань.

До речі, в нормі гепатоцити, тобто клітини печінки оновлюються кожні 150-500 днів. І за 3-4 місяці печінка може самостійно відновитися повністю, навіть якщо від неї залишиться лише 30%. Трансплантологи давно використовують цю властивість в роботі, розділяючи один орган між декількома пацієнтами.