ВажливеНаука

Вчені виявили планету-океан, що перебувала за 100 світлових років від Землі

Дослідники з Канади за допомогою телескопа TESS всього за 100 світлових років від Землі виявили екзопланету, яка, ймовірно, вкрита водою. Про це повідомляє Forbes.

Космічний об’єкт під назвою TOI-1452 b обертається навколо однієї із двох невеликих зірок у бінарній системі, розташованій у сузір’ї Дракон.

Автори вважають, що це може бути “океанічна планета”, тобто планета, повністю вкрита товстим шаром води. Вчені порівнюють її із супутниками Юпітера – Ганімедом і Каллісто, а також супутниками Сатурна – Титаном і Енцеладом, які, таким є здогад, мають підповерхневі глобальні океани.

Дослідження також показало, що планета приблизно на 70% є більшою за Землю. Вченим знадобилося понад 50 годин спостереження, щоб оцінити масу планети, яка, ймовірно, майже вп’ятеро перевищує масу Землі. Водночас експерти вважають, що ця планета скеляста, як і Земля, і що на TOI-1452 b води може бути до 30%, тоді як вода на поверхні Землі становить 1% маси Землі.

“TOI-1452 b – один із найкращих кандидатів на роль планети-океану, виявлених нами на сьогоднішній день. Його радіус і маса допускають набагато меншу щільність, ніж можна очікувати для планети, яка переважно складається з металу й каменю, такої як Земля”, – сказали вчені.

Раніше повідомлялося, що вчені створили нову карту Марса, за допомогою якої показали, які поверхні Червоної планети були вкриті водою.