Наука

Вчені розкрили ще один секрет першої у світі вагітної мумії

Дослідники з Національного музею у Варшаві з’ясували, що 2000-річна єгипетська мумія, яку раніше вважали вагітною, мала в тазі не плід, а чотири пакунки, які туди помістили давні бальзамувальники. Про це повідомляє The First News.

Експерти заявили, що, незважаючи на те, що минулого року рентгенівські знімки та знімки комп’ютерної томографії показали, що на них зображено плід, дослідники припустилися помилки через комп’ютерну ілюзію та неправильне тлумачення томограми.

“У згортках, ймовірно, міститься, принаймні, один муміфікований орган померлого. Це була добре відома практика в Стародавньому Єгипті. В інших згортках можуть бути частини тіла або інші матеріали процесу муміфікації. Є й інша версія – бальзамувальники поміщали зв’язки в мумії, щоб зберегти форму тіла після процесу муміфікації”, – сказала біоархеолог та співзасновник проекту Варшавська мумія Каміла Браулінська.

Раніше повідомлялося, що на археологічному об’єкті Саккара, розташованому на південь від Каїра в Єгипті вчені знайшли схованку з саркофагами та 150 бронзовими статуетками.