Здоров'я

Вчені назвали поширену причину раку стравоходу

Дослідники стверджують, що вживання гарячої кави може підвищити ризик раку стравоходу. Передбачається, що це відбувається через те, що гарячі рідини ушкоджують тканини органу. Про це пише Daily Mail.

Зазначається, що люди, які генетично схильні до вживання кави, можуть мати підвищений ризик онкології стравоходу, але не інших видів раку.

Експерти Кембриджського університету порівняли гени понад 360 тисяч осіб у Великій Британії та Фінляндії та пов’язали їх з ризиком розвитку 22 видів раку протягом 11 років.

Вони зробили це, щоб врахувати ті самі чинники, які могли спотворити попередні дослідження. Наприклад, ті, хто зізнається, що п’є каву, також схильні вживати більше алкоголю, що може пояснити їхній підвищений ризик розвитку раку.

Але гени, пов’язані з любов’ю до кави, не обов’язково пов’язані з такими факторами життя, як куріння або вживання алкоголю. Тому доктор Стів Берджесс та його команда кажуть, що вивчення ДНК добровольців полегшує визначення того, чи рак викликає саме кава.

Дані показали, що люди, які вважаються генетично більш схильними до вживання кави, майже втричі частіше хворіють на рак стравоходу. Для іншого типу раку такого зв’язку виявлено не було.

“Хороша новина полягає в тому, що вживання кави не збільшує ваші шанси захворіти на більшість видів раку”, – сказав доктор Берджесс.

Наявність генів любові до кави збільшувала ризик у справжніх фанів кави, а також у людей, які надавали перевагу іншим гарячим напоям. Це передбачає, що ефекти можуть бути пов’язані з пошкодженням тканин, викликаним гарячими рідинами, а не самою кавою.

“Найімовірніша причина зв’язку між вживанням кави та раком стравоходу полягає в тому, що вливання гарячої рідини в горло завдає певної шкоди”, – додав доктор Берджесс.

Ця ідея підтверджується попереднім дослідженням, проведеним у 2019 році, яке показало, що вживання чаю за температури вище 60°C збільшує ризик раку стравоходу. Вчені вважають, що коли гарячі напої спалюють клітини в цьому органі, то викликають запалення, яке пошкоджує гени та викликає рак. Але для підтвердження результатів потрібні додаткові докази.

Хоча п’ять років тому ВООЗ дійшла висновку, що чай безпечний, якщо вживати його за нормальної температури, тобто 65°C або нижче.

Кофеїн вважається безпечним для споживання в дозах до 400 мг на день для населення в цілому. Також в ньому є безліч переваг для здоров’я, включаючи боротьбу із захворюваннями печінки та діабетом другого типу. Доведено, що кофеїн може збільшити щоденну витрату енергії приблизно на п’ять відсотків.

Дослідники кажуть, що поєднання двох-чотирьох чашок кави на день з регулярними фізичними вправами було б ефективнішим для зниження ваги.

Нагадаємо, раніше вчені з Каліфорнійського університету охорони здоров’я в Сан-Франциско назвали раптову ознаку, яка може свідчити про розвиток лейкемії.