ВажливеПолітика

Норвегія виділить $140 млн на відновлення української енергетики та постачання світла й газу

Норвегія виділить 1,5 мільярда крон (139,5 млн дол) для забезпечення постачання електроенергії та газу в Україну.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

Делегація Королівства Норвегія на чолі з прем’єр-міністром Йонасом Гаром Стере та міністр енергетики Герман Галущенко відвідали один з енергетичних об’єктів країни, який неодноразово зазнавав російських атак. Делегація побачила ушкодження та роботи, які ведуться для його відновлення.

Очільник Міненерго подякував норвезькому народу за допомогу, яка надійшла для українського енергосектору. Це понад 250 тонн устаткування для проведення відновлювальних робіт.

Прем’єр Йонас Гар Стере повідомив, що Уряд Норвегії виділяє 1,5 мільярда норвезьких крон для забезпечення імпорту газу та електроенергії в Україну через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Кошти направлять на ремонт і технічне обслуговування критичної електроенергетичної інфраструктури, аварійне електропостачання в районах, які постраждали від бойових дій, а також на закупівлю газу для аварійного зберігання.

Також урядовці обговорили подальші напрямки співпраці країн у галузі енергетики. Зокрема, Україна зацікавлена у норвезькому досвіді розвитку гідрогенерації, і, зокрема, експертизі норвезьких фахівців щодо ситуації на Каховській ГЕС.

Нагадуємо:

Норвегія збільшує підтримку ядерної безпеки та захищеності України у 2023 році на 250 мільйонів норвезьких крон (близько 21,5 млн євро).