ВажливеСоціум

Норвегія збільшить оборонний бюджет з акцентом на підтримку України

Уряд Норвегії планує збільшити оборонний бюджет країни на 15 мільярдів крон (приблизно 1,7 мільярда доларів). Частина коштів закладається для допомоги Україні. Про це повідомив прем’єр-міністр Йонас Гар Стере, передає BNN Breaking.

За його словами, оборонний бюджет Норвегії збільшиться на 20% порівняно з поточним роком.

Пропонований бюджет у розмірі 90,8 мільярда крон (приблизно 10,2 мільярда доларів) на 2024 рік буде розподілено за трьома ключовими напрямами: підвищення потенціалу сил оборони, підтримка України та подальше зміцнення обороноздатності країни.

Значну частину бюджету, близько 7,5 мільярдів крон (684 млн доларів), пропонується спрямувати на військову підтримку України.

Відтоді як нинішній уряд прийшов до влади 2021 року, оборонний бюджет збільшився на 40%. Національний бюджет Норвегії на 2024 рік буде представлено 6 жовтня.

Відповідно до давньої мети членів альянсу НАТО, Норвегія прагне збільшити свої витрати на оборону щонайменше до 2% свого ВВП до 2026 року. За даними уряду, поточні витрати країни на оборону становитимуть понад 1,4% ВВП.

Нагадаємо, раніше влада Норвегії прийняла рішення надати додатково мільярд норвезьких крон (понад 92 млн доларів) для громадян України, які потребують життєво важливої допомоги.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Норвегія надала Україні понад 3,5 млрд норвезьких крон (323,9 млн доларів) на гуманітарну підтримку і допомогу біженцям у сусідніх країнах.