ВажливеПолітика

Норвегія дозволила прямий продаж зброї Україні

Норвегія ухвалила рішення дозволити прямі продажі зброї та продукції оборонного призначення від норвезької оборонної промисловості Україні. Воно набуло чинності 1 січня 2024 року. Про це заявив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде, повідомляє прес-служба уряду Норвегії.

“У надзвичайній безпековій ситуації, що склалася внаслідок агресивної війни Росії, нам вкрай важливо продовжувати підтримувати Україну. Ми повинні планувати можливість того, що незаконна агресивна війна може бути продовжена. Тому уряд ухвалив рішення дозволити прямі продажі зброї та продукції оборонного призначення норвезької оборонної промисловості Україні”, – зазначив чиновник.

Таким чином, за умови, що експорт відповідає вимогам щодо перевірки потреб і контролю кінцевого користувача, дозволяються прямі продажі зброї та продукції оборонного призначення від норвезької оборонної промисловості оборонним відомствам України.

“Ця зміна означає, що ми захищаємо фундаментальні інтереси Норвегії в галузі оборони та політики безпеки разом із нашими союзниками. Уряд використовує серію інструментів для сприяння важливій ролі оборонної промисловості в поточній ситуації з політикою безпеки”, – зазначив міністр оборони Бйорн Арильд Грам.

Як ми вже писали, Норвегія оголосила про рішення надати Україні додаткові системи протиповітряної оборони NASAMS.

Також повідомлялося, що Норвегія надасть Україні додаткову фінансову та гуманітарну допомогу на загальну суму у 800 млн доларів.