ВажливеПолітика

Литва відправила в Україну 4,5 млн одиниць боєприпасів

Литва передала Україні 4,5 млн одиниць боєприпасів. Про це повідомило литовське міністерство оборони.

Станом на вересень 2023 року військова допомога охоплює вертольоти Мі-8, зенітні установки L-70 з боєприпасами, бронетранспортери M113, мільйони патронів, боєприпаси для гранатометів, зазначає відомство.

Україні найближчим часом також передадуть пускові установки пересувних зенітних ракетних комплексів NASAMS, антидрони, засоби матеріально-технічного забезпечення та інше допоміжне обладнання.

У Міноборони зазначили: крім передання військової техніки, Литва активно навчає українських солдатів, надає медичну та реабілітаційну допомогу, консультує експертів.

Допомога Литви Україні з кінця лютого 2022 року сягнула 0,5 млрд евро і триватиме надалі, зазначили в міністерстві. Зокрема, на 2024-2026 роки передбачено пакет військової допомоги в розмірі 200 млн евро.

Загальний обсяг допомоги Литви Україні становить понад один мільярд евро – понад 1,2% валового внутрішнього продукту країни. Половина цієї суми – військова допомога.

Раніше президент Литви Гітанас Науседа заявив, що корупція в Україні чинить значний вплив на країни Заходу під час ухвалення рішень про постачання зброї для ЗСУ.