ВажливеСоціум

Литва може перенести фітосанітарний контроль українських вантажів з кордону до порту Клайпеда

Україна і Литва обговорюють можливість перенесення ветеринарної та фітосанітарної інспекції транзитних вантажів, що йдуть з України, з українсько-польських прикордонних переходів до литовського порту Клайпеда.

Як пише ЦТС з посиланням на заступницю міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександру Азархіну, про це йшла мова під час засідання Міжурядової українсько-литовської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва.

Також говорили про розроблення нових маршрутів перевезення вантажів через територію Польщі, що дозволило б збільшити вантажопотік та розширити номенклатуру залізничних вантажів між Україною та Литвою.

Литовська сторона повідомила, що лише полегшення процедурних вимог на українсько-польському кордоні дозволить транспортувати до Клайпедського порту до 500 тис. т української сільськогосподарської продукції на рік.

“До того ж, Литва планує встановити термінал зміни з/д візків у Шештокаї (1435/1520), що дозволить набагато збільшити вантажопотік між країнами та розвивати взаємовигідні довгострокові контракти між литовським бізнесом й українськими виробниками зерна”, – заявила Азархіна.

Також, за її словами, сторони обговорили двосторонню співпрацю із залученням інституцій ЄС щодо включення маршруту Ягодин-Дорогуськ до Транс’європейської транспортної мережі.

Нагадаємо, раніше заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич повідомив, що Польща також може перенести фітосанітарний контроль українських вантажів з кордонів до портів.