Соціум

У Литві місцеві жителі вступають до ополчення

На території Сувалкського коридору, що знаходиться між територією Білорусі та російським Калінінградом, місцеві жителі активно приєднуються до литовського добровольчого руху Стрілки. Про це повідомляє CNN.

У розмові з журналістами командир четвертого регіонального командування стрільців Егідіюс Папецкіс заявив, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну кількість охочих вступити в ополчення різко зросла.

“Наразі налічується близько 12 000 добровольців. І ця кількість збільшується щомісяця вдесятеро”, – сказав він.

Він уточнив, що якщо спочатку, після початку війни в Україні кількість новобранців, які бажають приєднатися, коливалася від 10 до 12 осіб, то на сьогодні таких більш ніж 100 осіб на місяць.

“Ми пам’ятаємо радянську окупацію і нам не подобається, коли нас окуповують. Ми вільні люди”, – сказав Папецкіс.

Нагадаємо, 18 червня Литва заблокувала залізничний транзит до Калінінградської області РФ до 50% товарів, що потрапили під санкції ЄС.

Це викликало різку реакцію у Кремлі. Прес-секретар російського лідера Дмитро Пєсков назвав обмеження Литви “безпрецедентними та незаконними”, а голова комісії Ради федерації із захисту держсуверенітету Андрій Клімов пообіцяв вирішити “нахабну витівку Вільнюса” будь-якими способами.

Пізніше в Раді безпеки пригрозили мешканцям Литви “наслідками”.