ВажливеСоціум

Мінекономіки оцінило падіння ВВП до кінця року

У місяці, що залишилися, у 2022 році, реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України продовжуватиме знижуватися на тлі воєнних дій. Про це сказала перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“За нашими підрахунками, за макропрогнозами, які робить Міністерство економіки, згортання економіки до кінця року може бути на рівні 35-40%”, – заявила вона в ефірі національного телемарафону.

Свириденко наголосила, що окрім перемоги на військовому фронті на економічному дуже важливим завданням є утримати економічну стабільність та макростабільність та шукати шляхи для стимулювання економічної активності в державі.

“Якщо ми говоримо про цей шлях – сприяти тим підприємствам, які вже працювали, мають штат та ринки збуту та змогли перебудуватися за останні шість місяців, щоб вони й надалі активно працювали”, – сказала глава Мінекономіки.

За її словами, крім програми мікрогрантів та єРоботи в уряді розробляються зміни до програми 5-7-9, щоб підприємства у прифронтових областях, активи яких були зруйновані, мали змогу взяти кредит та відновитися.

Нагадаємо, за підсумками першого кварталу 2022 року ВВП України впав на 16% порівняно з аналогічним періодом минулого року. А у другому кварталі – на 40%.

У Нацбанку вважають, що на Україну чекає найбільше падіння ВВП в історії. За базовим сценарієм цього року економіка впаде на 33,4%.