ВажливеСоціум

Військова допомога Україні стимулює економіки західних країн – НБУ

Військова допомога країн-партнерів Україні вплине на ріст їх економік. Зокрема, кожен долар, витрачений на допомогу Україні генерує додаткові 65-87 центів в найближчі роки. Про це йдеться в Інфляційному звіті Національному банку України.

“Згідно з попередніми результатами дослідження фіскальні мультиплікатори для країн, які надали військову допомогу Україні у 2022 році, є статистично та економічно значущими”, – говориться в документі.

Зазначається, що збільшення військових витрат у країнах-донорах на 1 долар пов’язане зі збільшенням реального ВВП цих країн на 0,65 дол. протягом того самого року, 0,87 дол. – через рік і 0,79 дол. – через два роки. Загалом позитивний ефект не зникає навіть через п’ять років.

Крім того, є низка додаткових позитивних ефектів для країн-донорів, такі як можливість обміну військовим досвідом, ефективніший розподіл ресурсів оборонної галузі, імпульс для експортерів зброї та зростання продуктивності завдяки додатковим інвестиціям у дослідження та розробки.

“Тож, економічна вартість військової допомоги Україні для партнерів є суттєво меншою за оголошені номінальні суми”, – зазначають у НБУ.

Нагадаємо, 25 липня США виділили черговий пакет військової допомоги Україні на 400 мільйонів доларів, який включає боєприпаси для систем Patriot, NASAMS, а також для HIMARS.