Політика

Литва закликала ЄС передати російські активи на відновлення України

Країни Європейського Союзу мають розробити процедуру арешту заморожених активів РФ та направити їх на відновлення України. Про це заявила прем’єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте під час конференції в Лугано.

“Ви (уряд і суспільство України. – Ред.) не відкладали реформи до перемоги, а прискорили їх, і досягли результатів, і відбудовуватимете все краще, ніж було. Україна представила свій план, тепер наша черга, друзів і партнерів України, продемонструвати, що ми можемо і будемо разом швидко переходити від розмов до реалізації”, – зазначила вона.

За її словами, передусім ЄС має генерувати фінансування.

“Ми повинні знайти на це кошти з наших бюджетів або здійснити колективні запозичення. Але найбільш адекватний і справедливий шлях – це арешт і використання російських активів, заморожених під нашими санкціями. Ми не можемо воскресити вбитих Росією людей, але ми маємо реальний шанс змусити агресора платити репарації. Тому що ці активи зберігаються в наших банках і пришвартовані до наших берегів. Я закликаю ЄС запровадити санкції та створювати правові механізми арешту заморожених активів”, – наголосила глава литовського уряду.

Далі країнам потрібно надати плани того, як вони сприятимуть відновленню України після війни.

“Ми маємо скласти детальні плани того, як кожна з наших країн і організацій сприятиме відновленню України”, – зазначила Шимоніте.

Прем’єр-міністр Литви також додала, що загальна сума коштів, наданих Україні Литвою, становить майже півмільярда доларів. Цю суму направлено на аварійне відновлення, водночас Литва й надалі планує давати гроші.

Нагадаємо, міжнародна група REPO, створена заради санкцій, заблокувала 30 млрд доларів активів російської еліти.

Крім того, раніше повідомлялося, що Канада ухвалила закон про конфіскацію активів Росії.