ВажливеПолітика

Джонсон може стати генсеком НАТО – ЗМІ

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, який раніше подав у відставку, може стати наступним генеральним секретарем НАТО. Про це повідомляє The Telegraph.

Зазначається, що Джонсона давно розглядають на посаду генсека НАТО через недовіру США до діячів Євросоюзу, які очолюють Альянс.

Як пише видання, старші лідери Консервативної партії Британії підтримують кандидатуру Джонсона на місце генсека.

Депутат Марк Франсуа вважає, що політична спадщина Джонсона буде спірною протягом багатьох років, але одна річ, яка явно безперечна, – це його абсолютна непохитна підтримка України.

“Якби він подав заявку на посаду генерального секретаря НАТО, я підозрюю, що він міг би покластися на президента Зеленського в плані рекомендації”, – зазначив Марк Франсуа.

Разом з тим екс-командувач британської армії лорд Даннатт заявив, що не став би підтримувати кандидатуру Джонсона через його характер.

“Безперечно, він зробив багато хорошого, і наша повна підтримка України просто фантастична. Але я боюся, що це особисті речі, відсутність чесності, відсутність довіри. Чесно кажучи, ми не хочемо виставляти Бориса Джонсона на міжнародній арені для нових глузувань. Він ганьба нації”, – сказав Даннатт.

За інформацією джерела у Міноборони Британії, не всі країни ЄС схвалюють кандидатуру Джонсона. Джерело зазначило, що у разі спроби Джонсона стати генсеком НАТО він зіткнеться з французьким вето, оскільки рішення в Альянсі ухвалюються одноголосно.

Зазначимо, чинний голова Альянсу Єнс Столтенберг залишить свою посаду у вересні 2023 року.

Раніше повідомлялося, що у списку найімовірніших претендентів на посаду генерального секретаря НАТО замість нинішнього глави Альянсу Єнса Столтенберга – п’ять осіб.