ВажливеЗдоров'я

Основні причини, чому не варто відмовлятися від білого хліба

Розбираємося, корисно чи ні їсти хліб.

У нашій культурі прийнято, що хліб всьому голова. Але чи так це насправді? Досить часто можна зустріти думку різних експертів про те, що хліб не відноситься до категорії корисних продуктів. Більш того, від нього взагалі потрібно відмовитися, так як його вживання веде до набору ваги, проблем зі шкірою або з шлунково-кишковим трактом. Так все-таки корисно чи ні їсти хліб?

Насправді, дієтологи зовсім не говорять про те, щоб повністю виключити зі свого раціону хліб. Незважаючи на всі нападки, він залишається корисним продуктом, так як в ньому містяться необхідні організму вітаміни групи В такі, як ніацин, рибофлавін, біотин, тіамін. Більш того, з хліба вітаміни групи В засвоюються краще, ніж з інших продуктів. Крім цього, можна говорити і про те, що в хлібі присутній вітамін Е, а також деякі мінерали, в тому числі калій, магній, натрій і навіть ванадій, який рідко зустрічається в природі. Тому фахівці зі здорового харчування, навпаки, говорять про те, що від хліба відмовлятися не потрібно, особливо, якщо ми говоримо про чорний або цільнозерновий — це корисні для організму харчові продукти, інформує Ukr.Media.

Наприклад, цільнозерновий хліб або хліб з борошна грубого помелу містять в своєму складі не тільки вітаміни і мінерали, а й харчові волокна, без яких організм не може нормально функціонувати.

Найбільшу кількість претензій отримує саме білий хліб. У ньому міститься мінімум клітковини, він випікається з борошна вищого сорту і відноситься до швидких вуглеводів, тому і веде до набору ваги.

Насправді, в білому хлібі є маса корисного. В першу чергу, білий хліб є джерелом енергії, так як в його складі містяться декстрини — висококалорійні вуглеводи, які дуже легко засвоюються організмом. Білий хліб обов’язково повинен бути присутнім в раціоні людей, що займаються спортом, які ведуть активний спосіб життя і дітей, так як вони неймовірно рухливі і постійно потребують такої легкозасвоюваної енергії.

Так, білий хліб дійсно може призводити до набору ваги, якщо:

ви забагато його вживаєте, причому в найрізноманітніших варіаціях (з ранку бутерброди, вдень — булочка, ввечері в якості доповнення до вечері),
ведете малорухливий спосіб життя.
Білий хліб ніяк не загрожує вашій фігурі:

якщо ви їсте його тільки в першій половині дня, поєднуєте його з овочами-наприклад, готуєте тост з білого хліба, авокадо і яйця пашот, або з молочними продуктами (з сиром і т. д.);
ведете активний спосіб життя і займаєтеся спортом не менше 2-3 разів на тиждень;
Не поєднуйте білий хліб з м’ясними продуктами — не робіть бутербродів з ковбасою, шийкою і т. д. І не використовуйте його як гарнір до м’яса. Білий хліб з м’ясом — важка їжа для нашого шлунка.

Також ви можете зробити вживання білого хліба ще більш корисним, вибираючи його сорти з додаванням висівок, борошна інших видів, різного насіння, паприки, цибулі, гарбуза або моркви. Такі сорти білого хліба містять підвищений рівень клітковини. Найголовніше при вживанні білого хліба — не зловживати ним і вести активний спосіб життя (більше рухатися).