ВажливеЗдоров'я

Американські вчені спростували шкоду білого хліба для серця та судин

Борошняні вироби не підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Споживання великої кількості рафінованих зернових продуктів з хліба, рису і макаронів не збільшує ризик серцево-судинних захворювань, вважають дослідники з Університету штату Арізона, інформує Ukr.Media.

Вчені провели мета-аналіз 17 досліджень, в яких взяли участь 877 тис. осіб. У них оцінювався вплив на серцево-судинну систему продуктів, що містять очищене зерно: хліба, пластівців, макаронів, білого рису, випічки. Виявилося, що очищене зерно саме по собі не пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Ця робота ставить під сумнів широко поширену думку про шкоду рафінованого зерна. Автори дослідження припустили, що негативний вплив рафінованих зерен пояснюється тим, що їх часто вживають разом з червоним м’ясом, жирною їжею і солодкими напоями, які і підвищують ризик хвороб серця і судин.

Незважаючи на те, що слід продовжувати зусилля по пропаганді споживання цільнозернових продуктів, це не обов’язково означає відмову від рафінованих зерен.

Рафіновані зерна отримують при видаленні висівок і зародків зерна. Цей процес продовжує термін придатності зерен, але знижує вміст клітковини і вітамінів групи В. Тому їх часто штучно збагачують додатковими вітамінами групи В і залізом.