ВажливеСоціум

НБУ назвав банки, де можна обміняти зношені та “старі” долари

Національний банк України рекомендує населенню звертатися за послугою інкасо щодо прийняття старої готівкової іноземної валюти до семи банків із 65 діючих. Про це йдеться у відповіді НБУ на запит видання Мінфін.

Серед рекомендованих банків найменша вартість інкасо – у Райффайзен Банку (10%), а максимальна в одеського МТБ Банку (50%). Середня – 12-15%. У переліку, зокрема:

Райффайзен Банк – 10% суми;
ПУМБ – 12% суми;
Акордбанк – 15% суми;
Кредобанк – 15% суми (мінімум 350 грн);
Перший інвестиційний банк – 15% суми;
Укрексімбанк (послуга припинена) – 20% суми;
МТБ Банк – 50% суми.

У Нацбанку зазначили, що станом на 10 липня валютні ліцензії в Україні мали 42 небанківські фінустанови, 32 з них – на торгівлю готівковими валютними цінностями.

У фінансових компаній середня комісія за інкасо перебуває на рівні 20-30%, а максимальна сягає 50%.

При цьому видання з’ясувало, що деякі банки висувають додаткові умови при прийнятті старої готівкової інвалюти. Так, Кредобанк ставить умовою відкриття рахунки, оскільки послуга інкасо входить у них в пакет.

У державному Укрексімбанку менеджер розповів, що кілька днів тому фінустанова тимчасово призупинила прийом зношеної валюти й цінник у 20% діяв раніше. За його словами, банк відновить роботу з інкасо протягом кількох днів.

Нагадаємо, у травні в Україні виникла проблема додаткових комісій банків та обмінних пунктів, які вони встановлюють за прийом нібито зношених доларових купюр або банкнот попередніх років випуску.

НБУ запровадив низку заходів для розв’язання проблеми. Зокрема, регулятор заявив, що штрафуватиме і позбавлятиме ліцензій банки та обмінні пункти за невиконання вимог.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики провів обговорення ситуації з обміном валют.