ВажливеСоціум

Голова НБУ: Військова допомога Україні – це не втрати для країн-донорів

Голова Національного банку України Андрій Пишний вважає, що військова допомога Україні позитивно впливає на економіки країн-партнерів. Про це він пише в авторській колонці на Forbes Ukraine.

“З початку повномасштабного вторгнення військову допомогу Україні надали 32 країни. Деякі з них – в обсязі 0,5-1,0% свого ВВП 2022 року. Загальні зобовʼязання за цим напрямом перед Україною протягом 2022 року досягли понад 60 млрд дол., згідно з оцінками Кільського інституту світової економіки”, – пише голова НБУ.

Пишний зазначає, що українці не перестають дякувати за підтримку, яка є вирішальною для перемоги України, але є п’ять причин, з яких цю допомогу не можна розглядати як економічні втрати країн-донорів.

Перший чинник охарактеризовано як дію економічного ефекту доміно.

“Кожна грошова одиниця, витрачена в оборонному секторі, має потенціал генерувати додатковий ВВП через різні канали. За розрахунками фахівців НБУ, зростання військових витрат країн-донорів на 1 дол. повʼязане зі збільшенням ВВП на 0,65 дол. впродовж року здійснення таких витрат”, пояснює Пишний, додаючи що цей показник зростатиме за рік-два після надання допомоги і зберігатиметься навіть через п’ять років.

По-друге, надання військової допомоги стимулює дослідження і розробки в країнах-донорах, що “сприятиме довгостроковому зростанню продуктивності”.

Крім того, “помилково недооцінювати можливість випробовування озброєння” і розширення можливостей для експорту зброї і пошуку нових ринків, в тому чому числі й за рахунок колишніх покупців російської зброї, що голова НБУ називає третім і четвертим чинниками.

“Доведення ефективності західної зброї в Україні сприяє зростанню вартості акцій західних приватних компаній – виробників зброї. Наприклад, ціна акцій BAE Systems (Велика Британія), яка входить до ТОП-20 виробників зброї у світі та виробляє винищувачі Typhoon, Jaguar, Harrier II, Tornado GR4, з 18 лютого 2022 року до 12 червня 2023-го зросла на 59%. У компаній-виробників зброї збільшується кількість нових покупців завдяки успішному використанню їхніх товарів”, – йдеться в дописі.

По-п’яте, вважає Пишний, “військова допомога Україні – це внесок у створення нової структури глобальної безпеки”, що дасть можливість зменшити загальний рахунок витрат у майбутньому.

“Отже, маємо такий висновок: міжнародна допомога Україні становить значно менший тягар для економіки партнерів, ніж декларується в тих спекулятивних заявах, які ми все частіше чуємо”, – резюмує голова Нацбанку.

Нагадаємо, 12 липня на саміті НАТО лідери країн G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Вона передбачає довгострокову підтримку у сфері безпеки та економіки для нашої країни. До декларації вже приєднуються інші країни.