Соціум

Які зміни відбудуться в організмі, якщо замість кави пити чай

Чому краще віддати перевагу.

Хтось не мислить свій ранок без чашки ароматної кави, хтось не може зібратися з думками без кави на роботі. Медики не рекомендують повністю відмовлятися від напою, тим більше що він здатний знижувати ризики інсульту та інфаркту. Проте максимально в день радять пити не більше трьох невеликих чашок. Річ у тім, що кава здатна підвищувати тиск, що може негативно позначитися на стані здоров’я, особливо якщо гіпертонія вже є, інформує Ukr.Media.

Можна спробувати замінити каву на чай. Якщо не з точки зору смакових відчуттів, то з позиції користі для здоров’я чай однозначно виграє.

Зуби стануть білішими

Звичайно, і від кави, і від чаю на зубах в будь-якому випадку утворюється наліт. Але від чаю шкоди менше, він залишає помітно світліший слід на емалі, ніж кава. А якщо віддати перевагу зеленим сортам, то наліт і зовсім виявиться майже непомітним.

Знизиться холестерин

Еспресо і кава, приготована у френч-пресі, здатні підвищувати рівень шкідливого холестерину, а це пряма загроза серцю і судинам.

Не хочете розбиратися, яка кава корисна, а яка ні? Переходьте на чай, — рекомендують експерти.

Покращиться сон

Незважаючи на те, що в чаї міститься багато кофеїну, для нашого сну він не настільки шкідливий, як кава. Не хочете страждати від безсоння? Вибір очевидний.

Піде тривожність

Або максимально знизиться. Через велику кількість кави ваша нервова система працює на межі через занадто сильну стимуляцію. Зростає тривожність, дратівливість. Тому, якщо пустують нерви — спробуйте знизити кількість кави у вашому житті.

Зменшаться судоми

Кава здатна стати причиною дефіциту магнію в організмі, так як він не дає цьому мікроелементу нормально засвоюватися. Якщо м’язові спазми або нічні судоми з’явилися на тлі нестачі магнію, з переходом від кави до чаю ви зможете впоратися з цим неприємним симптомом.

Знизиться ризик раку

Стосується це не всієї онкології в цілому, а раку печінки, товстої кишки, шлунку, підшлункової залози і грудей.

Відбувається це завдяки вмісту в чаї антиоксиданту ЕКГК, він знаходиться в чайному листі і бореться з дією вільних радикалів, — пояснили медики.

Зменшиться печія

Кофеїн впливає на м’язовий сфінктер між шлунком і стравоходом, вона відповідає за відкриття і закриття простору, куди може закидатися шлунковий сік. У чаї кофеїн також міститься, але на роботу м’язів впливає тільки кава. Тому поява печії після чаю малоймовірна.

Збережеться баланс рідини

Кава володіє хоч і легким, але все ж сечогінним ефектом, тому, щоб заповнити втрати, лікарі рекомендують чашечку кави супроводжувати склянкою води. Не просто ставити поруч, а випивати цей самий стакан. Для чаю ніяких додаткових дій не буде потрібно.