ВажливеЗдоров'я

Не тільки гіпертонікам: кому категорично не можна пити натуральну каву

Багато любителів кави не уявляють свій день без чашки ароматного напою. Кофеїн містить чимало корисних речовин і вітамінів, але також може нашкодити самопочуттю.

Загальновідомо, що вживання кави сильно бадьорить і підвищує тиск. Але гіпертоніки – не єдина категорія людей, яким краще відмовитися від натурального напою. Розбираємося, кому не можна пити каву і з яких причин.

Імплантація зуба
Хвороби серця
Дитячий вік
Епілепсія
Вагітність
Глаукома
Підвищений холестерин
Чому не можна пити каву на голодний шлунок

Імплантація зуба

Якщо ви ставили зубні імпланти, то стоматолог точно радив вам відмовитися від кави на 3-5 днів. Причина, чому після імплантації не можна пити каву, полягає у впливі на судини ясен. Напій підвищує тиск, через що і так травмована область навколо імпланта може почати кровоточити.

Хвороби серця

Кофеїн з напою збільшує не тільки тиск, але і частоту серцевих скорочень. Людям зі скаргами на роботу серцево-судинної системи варто проконсультуватися з лікарем, при яких захворюваннях серця не можна пити каву.

Дитячий вік

Педіатри не радять давати каву дітям до 12 років. У них напій викликає тривожність, погіршує якість сну і заглушає апетит. Ще одна причина, чому дітям не можна пити каву, це підвищений ризик розвитку карієсу на молочних зубах.

Епілепсія

Деякі дослідження вказують на зв’язок між частим вживанням кави та збільшенням частоти епілептичних нападів.

Вагітність

Серед вчених немає єдиної думки щодо допустимості перерв на каву під час вагітності. Серед причин, чому не можна пити каву вагітним, називають вимивання кальцію з кісток під впливом кофеїну. А вагітним часто і так не вистачає кальцію. Також каву не можна не варто пити годуючим мамам.

Глаукома

Кофеїн може підвищити внутрішньоочний тиск, тому людям з глаукомою натуральний напій краще не пити.

Підвищений холестерин

Людям з підвищеним холестерином можна пити не більше 4 чашок напою на день. Кава містить речовину кофестол, яка підвищує рівень холестерину в крові, особливо у жінок.

Чому не можна пити каву на голодний шлунок

Нікому не рекомендується пити напій натщесерце. Він стимулює вироблення соляної кислоти, що може викликати проблеми з шлунково-кишкового тракту, якщо в шлунку немає їжі.

Вас також можуть зацікавити новини:

Обережно, цвіте амброзія: як уберегтися від алергії і побороти бур’ян
Чому козячий сир краще коров’ячого: з’їжте шматочок перед сном
Порушення сну через сирени або вибухи: лікар пояснив, як вирішити проблему