ВажливеСоціум

В Україні змінилася модель економіки – Мінагро

Війна стала фактором прискорення експорту молочної продукції в Україні. Також у країні почало активно розвиватися виробництво м’яса, сфери альтернативних джерел енергії та переробки зернових культур. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє прес-служба відомства.

“Дивлячись на результати роботи аграрного сектору за 7 місяців війни, ми бачимо, що точку неповернення у сировинну модель пройдено. Що це підтверджує? Насамперед, усі зрозуміли – аграрні виробники, фермери, що концентруватися на одній або двох зернових олійних культурах дуже ризиковано. І має бути, однозначно, диференціація”, – пояснив він.

За словами чиновника, зараз Україна нарощує обсяги експорту молочної продукції. Зокрема, за результатами серпня, експорт молочної продукції показав рекордний показник за останні два роки.

У країні також збільшується поголів’я промислового свинарства, птахівництва. Заступник пояснив це, насамперед, здешевленням кормів.

Висоцький додав, що українські аграрії спрямовують інвестиції у біоенергетику.

“У секторі зрозуміли, що набагато вигідніше виробляти альтернативні джерела енергії – біоетанол, біогаз, біометан – чим просто продавати сировину і потім купувати природний газ за космічними цінами на сушіння кукурудзи”, – зазначає чиновник.

Він повідомив, що ще один напрямок, який в Україні активно розвивається, – це глибша переробка зернових культур: виробництво борошна, готових макаронних виробів, амінокислот.

Як уже повідомлялося, Україна вперше за 10 років збере гречки у півтора рази більше, ніж потрібно внутрішньому споживачеві.