Соціум

У МОЗ спростували чотири міфи російської пропаганди

Крім того, російські ЗМІ стверджують, що Україна навмисно інфікує мешканців Донбасу туберкульозом та холерою. У Міністерстві охорони здоров’я за підтримки проекту USAID розвінчалося кілька міфів російської пропаганди, повідомляє Українська правда.

Міф 1: вакцини Pfizer та Moderna як біологічна зброя

У російських ЗМІ поширюється дезінформація про те, що корпорації Pfizer та Moderna скорочують бюджети на клінічні випробування вакцин. Препарати нібито є біологічною зброєю США.

Відповідну угоду було підписано 2005 року, кажуть у Росії.

Як насправді?

Жодної угоди між Україною та США не передбачено проведення “військово-біологічних дослідів”.

У 2005 році Мінохоронздоров’я та Міноборони США, дійсно, підписали угоду про співпрацю у галузі запобігання поширенню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані при розробці біологічної зброї. Її суть полягає у протидії використанню зброї та інфекційних хвороб, а не навпаки. Документ перебуває у публічному доступі.

У рамках програми щодо зменшення біологічної загрози США в Україні модернізували лабораторії. Їхня діяльність була спрямована на зменшення епідемічної небезпеки (як, наприклад, під час спалаху COVID-19).

Обидві компанії – і Pfizer, і Moderna проводили клінічні випробування в Росії, про це чомусь, переважно, мовчать.

Міф 2: українська влада заразила людей туберкульозом у Луганській області за допомогою грошових купюр

Масове “зараження” туберкульозом відбулося у 2020 році у Слов’яносербському районі Луганської області (тимчасово окуповано частину Луганської області). Людей нібито заражали через фальшиві гроші, інфіковані збудником туберкульозу.

Як насправді?

У листопаді 2020 року представники ЛНР стверджували, що над містом Слов’яносербськ скинули банкноти, номіналом 100 рублів. І в тих, хто їх узяв, різко погіршилося здоров’я.

Українці, справді, скинули фальшиві гроші, але разом із агітаційними листівками, у яких закликали луганчан повернутися до України. До того ж, туберкульоз передається повітряно-краплинним шляхом.

Міф 3: збір збудників холери у Маріуполі – доказ підготовки української провокації з використанням зброї масового ураження

До окупації Маріуполя у місті працювали біолабораторії. У них досліджували та розводили збудників холери.

Саме тому 25 лютого 2022 року працівники маріупольської лабораторії начебто знищили колекцію патогенів, зокрема збудників холери, сибірки та туляремії.

Як насправді?

Росія говорить про дві лабораторії, але вказує назву лише однієї з них – маріупольської.

У зв’язку з війною її працівники припинили роботу. Діяльність цієї установи ніяк не була пов’язана із створенням зброї масового знищення.

У лабораторії повинні спостерігати за циркуляцією збудників інфекційних хвороб та аналізом і прогнозуванням їх поширення.

Зокрема, лабораторія мала здійснювати епідемічне спостереження за холерою та проводити її діагностику. У всіх областях України діють такі центри контролю та профілактики інфекційних захворювань.

Майже щороку збудник холери виявляють у водоймах України, тож не дивно, що лабораторії МОЗ ретельно стежать за поширенням цієї інфекційної хвороби.

Щодо знищення патогенів (мікроорганізмів, що викликають хворобу) у лабораторії 25 лютого 2022 року знайти лист або наказ МОЗ, який би підтверджував, не вдалося.

Водночас 11 березня 2022 року ВООЗ рекомендувала Україні знищити патогени для запобігання витоку небезпечних патогенів внаслідок бойових дій. Нема доказів, що Україна відправляла збудники інфекційних захворювань до США.

Також таке припущення є нелогічним, оскільки в США є власна система моніторингу та попередження інфекційних хвороб, зокрема холери.

Міф 4: у Херсонську область ввозять гуманітарну допомогу з ліками з Росії

Місцеві Telegram-канали пишуть про російську допомогу з ліками в Херсонській області, яка надходить із Криму, Москви та Воронежа.

Як насправді?

На Херсонщині з початку російської окупації вкрай складна ситуація з медикаментами. Наразі ліки привозять із окупованого Криму та РФ, їх продають без відповідних умов зберігання – із багажників авто на місцевих ринках. Крім цього, ліки не сертифіковані і можуть бути підробкою.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що другу дозу вакцини від коронавірусу COVID-19 станом на 26 червня не отримали 689 тисяч українців, а бустерні щеплення не зробили понад 14 млн осіб.