Наука

NASA запустить дві ракети для оцінки Альфи Центавра для життя

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) у липні з Австралії запускає дві зондуючі ракети, які покликані визначити, чи може ультрафіолетове світло, що виходить від зірок системи Альфа Центавра, бути шкідливим для потенційного життя на планетах, які обертаються навколо них. Про це повідомляє Space.com.

Альфа Центавра, розташована всього за 4,3 світлових років від нас, складається з двох основних зірок, Альфа Центавра А та Альфа Центавра В (які утворюють бінарну пару), а також третьої зірки, Проксима Центавра. Хоча жодна з планет, що обертаються навколо Альфа Центавра A або B, не була ідентифікована, ультрафіолетове випромінювання їхніх зірок може суттєво вплинути на життя на них.

За словами астрофізика з Університету Колорадо в Боулдері, Браяна Флемінга, розуміння ультрафіолетового випромінювання є надзвичайно важливим для розуміння того, що робить планету придатною для життя. Оскільки велика кількість ультрафіолету може роз’єднати водяну пару, через що сонячний вітер витягає її з атмосфери планети, залишаючи планету сухою та безплідною, як Марс.

За даними відомства, SISTINE стартувала першою, у середу, 6 липня, з Арнемського космічного центру на північній території Австралії. Якщо все пройде успішно, то 12 липня до космосу вирушить друга ракета DEUCE.