ВажливеСоціум

Ердоган використає переговори України і РФ для передвиборчої кампанії – Reuters

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган використає ситуацію з поновленням експорту зерна з України у своїй передвиборчій кампанії. Про це повідомляє Reuters у вівторок, 9 серпня.

Інформагентство зазначає, що низка дипломатичних перемог дає турецькому президентові “перепочинок” від економічних труднощів у Туреччині. Свої дипломатичні успіхи він використає у передвиборчій стратегії на виборах, що відбудуться у 2023 році.

ЗМІ додає, що це стане найсерйознішим випробуванням для Ердогана за весь час його майже 20-річного правління. Зокрема, прогрес на міжнародному рівні контрастує із похмурою економічною картиною всередині країни: інфляція зросла до 79%, а ліра досягла рекордних мінімумів ще у грудні минулого року.

Противники звинувачують Ердогана у неправильній економічній політиці. Вони критикують серію зниження процентних ставок, незважаючи на високу інфляцію, та звільнення трьох керівників центрального банку з 2019 року, внаслідок чого країна має великий дефіцит поточного рахунку та залежить від зовнішнього фінансування для підтримки економіки.

Сам турецький президент заявляв, що плоди економічної політики уряду – пріоритет експорту, виробництва та інвестицій – збільшаться у першому кварталі 2023 року.

Нагадаємо, Ердоган планує на саміті Шанхайської організації співробітництва в Узбекистані запропонувати Європі створення “енергетичного коридору” для транзиту газу через його країну.

Раніше повідомлялося, що Ердоган та Путін домовилися про початок часткової оплати в рублях постачання російського газу до Туреччини.

Крім того, Ердоган заявив, що Туреччина “не може відмовитися від російського газу і розірвати зв’язки з президентом РФ Володимиром Путіним”.