Соціум

Чому не можна пити гарячий чай та інші небезпеки напою

Чай може бути небезпечний.

Без нього неможливо уявити собі побут людей. У кожному термосі, в кожній квартирі — він. Гарячий чай. Однак напій, який ми вже звикли вважати споконвічно своїм, може бути небезпечний, інформує Ukr.Media.

Температура

Як з’ясували вчені в 2008 році, чай не повинен бути обпікаючи гарячим. Річ у тім, що регулярне вживання таких напоїв вкрай кепсько діє на стравохід: вони обпалюють слизову, виникають мікротравми і мікрозапалення. Зрештою це веде до підвищеного ризику раку стравоходу. Щоб уникнути такої напасті, потрібно пити чай не гаряче 65 градусів. Тобто потрібно заварити, розлити і дати напою постояти мінімум чотири-п’ять хвилин, щоб він охолов до комфортної температури.

Справедливості заради відзначимо, що погано впливає на стравохід будь-який гарячий напій, не тільки чай. Але саме його ми п’ємо частіше і регулярніше за все.

Заварка проти пакетиків

Заведено вважати, що листовий чай смачніше, корисніше і якісніше пакетованого. Ми не будемо з цим сперечатися. Однак в деяких випадках листовий чай може бути небезпечний.

У 2013 році американські вчені досліджували 30 видів чаю, і виявилося, що у всіх них міститься велика кількість свинцю. Ще близько 75 відсотків чаю при заварюванні щедро “діляться” з нами алюмінієм, причому чим довше налягати на листя, тим вищий вміст металу в напої.

Щоб уникнути небезпеки, експерти радять вибирати чай з найменш екологічно забруднених регіонів, до яких відносяться багато районів Китаю, Індії та Шрі-Ланки. Але ж ми звикли вважати, що там кращий чай! Ще один спосіб — заварювати напій не довше трьох хвилин. А ще краще — купувати чай в пакетиках і заварювати їх хвилину, не більше.

Ціна має значення

Британські вчені з’ясували, що листовий чай нерідко містить досить багато фтору. В обмежених кількостях і зовнішньо — в зубній пасті, наприклад, — цей мікроелемент корисний. А ось всередину і у великих дозах — шкідливий. Як виявилося, фтор в чай потрапляє через особливості методів збирання. І в більш дорогих сортах чаю фтору менше: вибирайте улун, дарджилінг, ассам. У жодному разі не пийте чай натщесерце і постарайтеся мінімізувати час заварювання.

Більше — не краще

Кількість чорного чаю варто обмежити чотирма-п’ятьма чашками в день. Причому аж ніяк не півлітровими, а стандартними. Інакше доведеться мати справу з побічними ефектами напою, що бадьорить: тривожність, нервозність, безсоння, головний біль, аритмія, дзвін у вухах і навіть судоми. Якщо помітили зміну серцевого ритму, пульс розганяється — відставте недопиту чашку в сторонку.

Це не ліки

За результатами багатьох досліджень, чай здатний на дива: захищає від серцево-судинних захворювань, має антиоксидантні властивості, завдяки яким знижує ризик багатьох видів онкологічних захворювань і навіть хвороби Паркінсона. Але все ж таки це не ліки, не панацея, а багато досліджень проводили тільки в лабораторних умовах на піддослідних щурах. А люди від них таки сильно відрізняються.