ВажливеСоціум

У деокупованих районах Харківщини виявлено 28 катівень

На деокупованій частині Харківщини виявлено 28 катівень, три з них досі залишаються незадокументованими через інтенсивні обстріли. Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

“28 катівень з моменту деокупації виявили слідчі Нацполіції на Харківщині. Це найбільша кількість по Україні. Три з них залишаються незадокументованими через те, що розташовані в інтенсивно обстрілюваних населених пунктах на кордоні з РФ”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що загалом від початку повномасштабного вторгнення слідчі Нацполіції виявили 88 місць несвободи й катівень на деокупованих територіях.

“Серед найбільших – справа про катівню в Куп’янську. Офіційно потерпілими від рук окупантів у цій катівні визнані 67 людей, однак поліцейським відомо про тортури більше ніж 150 потерпілих. Деяких утримували понад 100 днів”, – повідомляють у МВС.

За даними правоохоронців, серед постраждалих пенсіонери, вчителі, директори місцевих підприємств, фермери і навіть школярі.

“Завдання слідчих – встановити та ідентифікувати всіх російських військових, “ЛНР/ДНРівців” та зрадників-колаборантів, причетних до катування українців, і скерувати ці справи до суду”, – йдеться далі в повідомленні пресслужби міністерства.

Нагадаємо, оголошено підозру бойовикам, які катували на Харківщині понад 500 цивільних. Разом із російськими військовими вони облаштували в приміщенні агрегатного заводу Вовчанська в’язницю, куди звозили громадян з активною проукраїнською позицією й тих, хто відмовлявся співпрацювати з окупантами.