ВажливеПолітика

Інвестори шикуються в чергу, щоб профінансувати війну проти Путіна – Bloomberg

Інвестори в облігації закликають лідерів Європейського Союзу не сваритися, а об’єднати зусилля щодо витрат на оборону та зробити постійною програму випуску облігацій.

«Це означає, що попит не буде серед проблем, з якими стикаються політики ЄС у суперечках про те, чи варто посилювати спільний військовий потенціал шляхом випуску спільних облігацій. Менеджери фондів, яким не вистачає цінних паперів з рейтингом ААА, кажуть, що вони вимагають більшої кількості європейських випусків. Інвестори зазначають, що ці інструменти дозволять збільшити витрати, які стають все більш необхідними для протидії російській агресії, але без збільшення боргового навантаження на окремі країни-члени. Для них це також є вигідним, оскільки облігації ЄС дають премію порівняно з суверенними облігаціями з аналогічним рейтингом», – зазначає агентство Bloomberg.

«Інвестори спраглі до цих облігацій», – сказав Брайан Мангвіро, портфельний менеджер Barings, що володіє борговими зобов’язаннями ЄС.

У деяких європейських столицях починають серйозно ставитися до вирішення загальної для ЄС боргової програми – на тлі попереджень про можливість нападу військ Владіміра Путіна на територію Євросоюзу.

Минулого місяця комісар ЄС з питань економіки Паоло Джентілоні назвав спільні запозичення «надійним способом» подолання кризових явищ.

Ентузіазм покупців облігацій помітний практично під час кожного продажу. Минулого місяця на облігації ЄС на суму 3 мільярди євро було подано заявок на 81 мільярд євро – у 27 разів більше, що стало найвищим коефіцієнтом покриття, коли-небудь зафіксованим на європейському ринку публічних синдикованих боргових зобов’язань, згідно з даними, проаналізованими агентством Bloomberg.

ЄС вже має в обігу облігації на суму близько 450 мільярдів євро, переважно випущені для фінансування фонду відновлення після пандемії. Ця програма припинить випуск нових облігацій після 2026 року, але серед інвесторів зростає переконання, що випуск облігацій ЄС має стати постійним.

Інвестори знають, що багато чого залежатиме від того, що станеться на полі бою в Україні в найближчі тижні, і стежать за тим, чи не стане просування російських танків до східного кордону ЄС тривожним сигналом.

«На жаль, завжди потрібна криза в Європі, щоб досягти значного прогресу», – сказав Гай Міллер, керівник відділу ринкової стратегії Zurich Insurance Co.

Раніше у Німеччині та Нідерландах відкинули пропозиції щодо створення спільного інструменту фінансування оборони.

План випуску єврооблігацій на суму 100 мільярдів євро для стимулювання оборонної промисловості ЄС запропонувала прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас. Її підтримали у Польщі та Франції: «Ми інвестували сотні мільярдів в амбітний план відновлення ЄС, щоб допомогти усунути збитки, завдані пандемією. Хоча оборонна продукція представляє за своєю суттю інший набір викликів, ризики оборонної промисловості, погано підготовленої до вимог нової реальності безпеки, є не менш стратегічними і не менш заслуговують на спільну відповідь», йдеться в спільному документі країн.