ВажливеПолітика

Європейський комітет із запобігання катуванням: Азербайджан допустив безпрецедентне порушення

Європейський комітет із запобігання катуванням і нелюдському або принижуючий людську гідність поводженню або покаранню (ЕКПП) при Раді Європи виступив з публічною заявою щодо Азербайджану.

«Ця заява, зроблена відповідно до статті 10 Конвенції про створення Комітету, стосується постійної відсутності співробітництва з боку влади Азербайджану з ЄКПП.

Причиною цього виняткового рішення зробити публічну заяву є пряма відмова влади Азербайджану співпрацювати з ЕКПП. Комітет зробив щирі спроби вступити в конструктивний діалог з владою Азербайджану для вирішення питань, які є основою сенсу існування ЄКПП. У своїх звітах докладно зазначив, що він продовжує отримувати заяви про жорстоке поводження і навіть тортури з боку співробітників поліції.

Проте міністерство внутрішніх справ Азербайджану не зробило жодних дій щодо виконання давніх рекомендацій Комітету щодо припинення такої практики. Крім того, Комітет не отримав відповіді на листи з проханням сприяти діалогу через проведення переговорів на високому рівні в Баку або навіть після повідомлення про візит до влади Азербайджану. Це є фундаментальним і безпрецедентним порушенням Конвенції.

Враховуючи серйозність цих проблем, пов’язаних з жорстоким поводженням і навіть тортурами з боку співробітників правоохоронних органів щодо затриманих осіб, ЄКПП також вирішив опублікувати звіт про спеціальний візит до Азербайджану в 2022 році як додаток до публічної заяви.

Як сказано у заяві, Комітет сподівається, що відсутність співпраці не призведе до постійного розриву відносин із владою Азербайджану. ЕКПП готовий підтримати владу у прийнятті рішучих кроків щодо захисту фундаментальних цінностей, під якими підписався Азербайджан, як держава-член Ради Європи. У рамках виконання свого мандату Комітет повністю прихильний до продовження діалогу з владою Азербайджану з цією метою», – зазначили у Комітеті.