ВажливеПолітика

Звіти про використання Маском Starlink виявили серйозні проблеми у сфері нацбезпеки

Комітет американського Сенату зі збройних сил, який розслідує обмеження Ілоном Маском роботи супутникового інтернету Starlink біля окупованого росіянами Криму, щоб зірвати атаку України, кажуть про виявлені серйозні проблеми з відповідальністю у сфері нацбезпеки США.

Про це пише Bloomberg.

Голова комітету Джек Рід заявив, що звіти про використання Starlink викрили “серйозні питання відповідальності за національну безпеку, і комітет займається цим питанням”.

Рід також повідомив, що комітет розгляне це питання у більш широкому обсязі, зокрема, про “величезну роль, яку пан Маск і його компанія взяли на себе”.

“Ні Ілон Маск, ні будь-який приватний громадянин не можуть мати останнє слово, коли мова йде про національну безпеку США”, – сказав Рід.

Інші сенатори-демократи в комітеті вимагають від Міністерства оборони відповідей, чому саме Маск, а не чиновник уряду США, вирішував, коли Україна може використовувати супутникову мережу.

Bloomberg нагадує, що раніше цього тижня Маск заявив, що розширив би дію Starlink для українців у Криму, якби президент Джо Байден наказав йому це зробити, але такої директиви не було.

Маск заявив, що Starlink для Криму відключили через санкції США проти Росії.

Нагадуємо:

Раніше телеканал CNN, який отримав у своє розпорядження уривок біографії Маска, написаної американським журналістом і письменником Волтером Айзексоном, заявив, що Ілон Маск зірвав українську атаку на Севастополь у 2022 році, відключивши Starlink.