ВажливеСоціум

В українських duty free заборонили торгівлю сигаретами й алкоголем

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону торгівлі сигаретами й алкоголем у duty free.

Депутати 276 голосами підтримали законопроєкт №9315, повідомив перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

“Закон про заборону схеми щодо сигарет і алкоголю в duty free прийнято! Це +5-7 млрд на рік до бюджету”, – написав він.

Депутат додав, що документ не підтримали фракції “Європейська солідарність” і “Батьківщина”.

Нагадуємо:

Законопроєкт №9315 передбачає внесення змін до Митного кодексу України та інших законів щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів.

Проєкт було розроблено для руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ і акцизним податком під виглядом здійснення операцій із продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі.

Запропоновано на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні заборонити поміщення у митний режим безмитної торгівлі та продаж (постачання) магазинами безмитної торгівлі, а також розміщення у них товарів за товарними позиціями 2401–2404 згідно з УКТ ЗЕД.

У травні 2023 року тимчасова слідча комісії (ТСК) Верховної Ради щодо незаконного обігу тютюнових виробів виявила схему duty-free. У 2021 році було 48 магазинів безмитної торгівлі, а після початку війни їх залишилося тільки 15. Хоча виїзд за кордон для великої кількості громадян закрито, 2022 року було реалізовано 20 млн пачок сигарет, а роком раніше – 27 млн пачок.

Під час розслідування ТСК з’ясувалося, що в наземних пунктах пропуску на один чек купують у середньому 30-35 пачок цигарок, а на інших – лише п’ять-сім за допустимих під час перетину кордону лише двох пачок на одну людину. Кількість вироблених сигарет duty free і проданих також відрізняється на сотні тисяч пачок.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики оцінює щомісячні втрати для держбюджету від трьох підакцизних товарів на рівні $1 млрд.