ВажливеСоціум

В України танків більше, ніж у Росії – Bloomberg

З початку повномасштабної війни Україна змогла збільшити кількість танків, у той час як у Росії кількість одиниць цієї бронетехніки скоротился удвічі. Про це повідомило агентство Bloomberg із посиланням на німецький Інститут світової економіки в Кілі та моніторингову групу Oryx.

Агентство врахувало статистику втраченої та захопленої техніки, яку фіксує Oryx, і виявило, що танковий парк України збільшився, тоді як російський – скоротився вдвічі.

Стверджується, що на початку війни в України було 987 танків, а у Росії – приблизно 3400. Зараз у розпорядженні ЗСУ орієнтовно 1500 танків, а у країни-агресора – 1400.

При цьому оновлена статистика бази даних Ukraine Support Tracker свідчить, що з початку війни союзники поставили в Україну 471 новий танк, і ще 286 мають прибути, хоча темпи їх надання сповільнилися.

Агентство стверджує, що дані по російським танкам збігаються тими, які повідомив у вівторок начальник Генерального штабу Великої Британії Тоні Радакін: “Росія втратила майже половину боєздатності своєї армії… Минулого року вона випустила 10 млн артилерійських снарядів, але в кращому випадку може виробляти 1 млн снарядів на рік. Вона втратила 2500 танків і в кращому випадку може виробляти 200 танків на рік”.

При цьому поточна оцінка базується на підтверджених даних про втрачену і захоплену техніку, а також зброю, відправлену в Україну. Дані щодо російського виробництва відсутні.

За даними Oryx, яка фіксує лише втрати, щодо яких є фото- або відеодокази, 2082 російських танка були знищені, пошкоджені, покинуті або захоплені з початку війни у 2022 році.

Нагадаємо, з початку війни Росія втратила 232 тисячі військових вбитими. Тільки за добу 5 липня було знищено принаймні 600 окупантів.