ВажливеСоціум

В Німеччині трамвай став метеостанцією

Оскільки трамвай постійно проїжджає одними і тими ж місцями через регулярні відтинки часу, це зручно для аналізу метеорологічних даних.

В німецькому Мангеймі один з трамваїв обладнали приборами, які вимірюватимуть погодні та кліматичні показники. Це допоможе створити кліматичний профіль міста, а також визначити тепловий ефект від озеленення трамвайних колій.

Як пише Rhein-Neckar-Verkehr (компанію, що управляє громадським транспортом в регіоні Рейн-Неккар, зокрема, в містах Гейдельберг, Мангейм та Людвігсхафен-на-Рейні), на даху трамвая встановили два датчики параметрів повітря та датчик вітру/дощу. Крім того, трамвай був оснащений інфрачервоними датчиками для реєстрації температури поверхні ґрунту на полотні колії та на паралельних ділянках.

Зазначається, що в Мангеймі вже встановлено датчики для збору погодних і кліматичних даних приблизно в 40 місцях, а до кінця 2023 року заплановано встановлення загалом 400 таких приборів. Рухома метеостанція на борту трамвая стане важливою складовою цієї системи.

“Трамваї особливо добре придатні для збору даних. Це тому, що вони їздять тими самими маршрутами через рівні проміжки часу. Завдяки об’єднанню стаціонарних і мобільних даних у майбутньому буде створено більш детальну, двовимірну загальну картину кліматичного профілю в Мангеймі”, – прокоментували в Rhein-Neckar-Verkehr.

В транспортній компанії додають, що трамвай з датчиками курсуватиме переважно двома маршрутами, на яких найбільша частка озеленених колій. Це зроблено з метою зафіксувати, який температурний ефект насправді дає озеленення трамвайних колій.

“За допомогою нових датчиків можна оцінити вплив різних форм озеленення, таких як класична трав’яна доріжка та очиток, який нещодавно використовувався в Мангеймі. Це також може бути ще одним елементом прийняття рішень при проектуванні будівництва колій”, – говорить Маркус Гейт, керуючий директор MV Mannheimer Verkehr – компанії, яка опікується трамвайною інфраструктурою в місті.

Пілотний проект спочатку розрахований на один рік. Якщо фаза випробувань пройде успішно, то в подальшому можливе як розширення мережі маршрутів трамваїв-метеостанцій, так і додавання інших важливих кліматичних параметрів для вимірювань.