ВажливеСоціум

В Ізраїлі знайшли римські мечі віком 1900 років

В печері біля берега Мертвого моря в Ізраїлі археологи знайшли чотири римські мечі і древкоподібну зброю, відому як пілум, датовану 1900 роками. Про це повідомляє CNN.

Зазначається, що рідкісний скарб зброї, який виявили у майже недоступній щілині, коли команда вчених фотографувала стародавній напис на сталактиті, чудово зберігся, а залізні леза досі були в дерев’яних футлярах.

Три мечі мали довжину 60-65 сантиметрів. Четвертий мав довжину 45 сантиметрів. Дослідники вважають, що мечі заховали юдейські повстанці після того, як “затрофеїли” їх у римської армії.

Директор Ізраїльського управління старожитностей Елі Ескусідо сказав, що сухий пустельний клімат навколо Мертвого моря уможливив збереження артефактів, які не вціліли б в інших місцях Ізраїлю.

“Це унікальна капсула часу, в якій зберігаються фрагменти сувоїв, монети часів Єврейського повстання, шкіряні сандалі, а тепер навіть мечі – гострі, наче їх тільки сьогодні сховали”, – сказав він.

Під час подальших розкопок було виявлено бронзову монету Бар-Кохба (виступ населення Юдеї проти римлян), датовану 132–135 роками нашої ери.

Раніше повідомлялося, що біля міста Нердлінген під час розкопок поховання епохи середнього бронзового віку археологи виявили меч, якому понад 3000 років.