ВажливеПолітика

США та Ізраїль підписали Єрусалимську декларацію

Президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід у четвер, 14 липня, підписали так звану Єрусалимську декларацію. У ній глави держав також згадали про війну в Україні. Текст декларації оприлюднив уряд Ізраїлю.

У документі наголошено, що США підтверджують відданість безпеці Ізраїлю, зміцненню його військового потенціалу для стримування ворогів і захисту від будь-якої загрози.

Основну увагу в декларації приділено загрозі з боку Ірану. Країни зобов’язуються не допустити появи ядерної зброї в Тегерана і зобов’язалися “використовувати всі елементи національної сили” задля стримування іранської агресії.

Також у документі згадано про вторгнення Росії в Україну.

“США та Ізраїль підкреслюють своє занепокоєння у зв’язку з нападами на Україну, що продовжуються, і свою відданість суверенітету і територіальній цілісності України, а також усвідомлюють важливість надання Україні гуманітарної допомоги”, – йдеться в тексті декларації.

Водночас наголошується, що США та Ізраїль мають намір разом боротися з будь-якими спробами бойкотувати Ізраїль і будь-якими спробами позбавити Єврейську державу права на самооборону.

Нагадаємо, напередодні з моменту вступу на посаду Байден почав свій перший візит на Близький Схід.

Раніше повідомило, що президент США під час свого візиту на Близький Схід шукатиме зброю для України.