ВажливеСоціум

Україна запропонувала “розвернути” Трансбалканський газопровід

Оператор газотранспортної системи України представив проєкт реверсу Трансбалканського газопроводу, який раніше будували для російського газу. Про це повідомляється на сайті ОГТСУ.

Зазначається, що у разі реалізації проєкту, Трансбалканський газопровід може з’єднати газові ринки Південної й Центральної Європи через Україну. Це дасть змогу з’єднати газові ринки Південно-Східної Європи, де незабаром може виникнути значний профіцит газу, з ринками Центральної Європи.

Проєкт представили на зустрічі з операторами газових мереж Болгарії, Греції, Словаччини, Румунії та Угорщини, яка відбулася в Софії.

Представники українського Оператора звернули увагу на потребу розширити потужності болгарської та румунської газотранспортної системи. Адже пропускна здатність саме болгарської ГТС є критичною точкою для забезпечення додаткового потоку.

За словами гендиректора Оператора ГТС України Дмитра Липпи, оцінка ринкового попиту, спільно проведена операторами ГТС України, Румунії та Молдови, показала потребу у 20 млн куб. м для транспортування Трансбалканським маршрутом до українських підземних газових сховищ.

Трансбалканський коридор може задовольнити попит замовників, які планують транспортувати газ із Балканського напряму до споживачів Східної та Центральної Європи, а також надати можливість зберігати газ в українських ПСГ”, – зазначив він.

Як повідомляється, завдяки наявній інфраструктурі, Трансбалканський газопровід вже частково працює в реверсі: у 2023 році цим маршрутом прокачано понад 0,5 млрд куб. м природного газу.

Нагадаємо, у грудні минулого року Молдова в тестовому режимі вперше імпортувала природний газ Трансбалканським газопроводом у зворотному напрямку – з півдня на північ. Раніше Трансбалканський газопровід використовувався лише для постачання російського газу на Балкани

Як повідомлялося, через нові атаки російських агресорів у трьох регіонах України було пошкоджено газопроводи.