ВажливеСоціум

У ЄС добудували важливий для України газопровід

Польща та Словаччина завершили будівництво газового інтерконектора, який з’єднує їхні мережі та створює нові можливості для України. Про це повідомляє PAP із посиланням на представника польського уряду Петра Мюллера.

Відкриття нового газопроводу відбудеться вже завтра за участю прем’єр-міністрів Польщі та Словаччини – Матеуша Моравецького та Едуарда Ґеґера.

Довжина інтерконектора Польща-Словаччина становить 164 кілометри, з них 103 кілометри припадає на словацьку частину – від держкордону до компресорної станції у селищі Велько-Капушани. У напрямку з Польщі до Словаччини його потужність становитиме 4,7 млрд. куб. м на рік, зі Словаччини до Польщі – 5,7 млрд куб. м на рік.

Раніше гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон заявляв в інтерв’ю Укрінформу, що цей газопровід дозволить значно збільшити обсяг імпорту з Польщі.

“Поки що ми можемо імпортувати з Польщі більше 4 млн куб. м на добу. Потенційно гарантована потужність на точці з’єднання Польща-Україна може становити 6,6 млрд куб. м на рік, або 18 млн куб. м на добу. Після запуску інтерконектора Польща -Словаччина Україна зможе імпортувати з Польщі через Словаччину майже 13 млн. кубів на добу (4,7 млрд. куб. м на рік)”, – заявив він в інтерв’ю Укрінформу в червні.