ВажливеПолітика

Україна виступає проти гібридної моделі спецтрибуналу для Росії – ОП

Україна з партнерами продовжує обговорювати три можливі моделі створення Спеціального міжнародного трибуналу для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочин агресії. Проте вона виступає проти гібридного, який пропонує увести цей механізм в українську судову систему. Про це розповів заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов на міжнародній конференції Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Справедливість має відбутися у Києві, повідомляє Укрінформ.

За його словами, не вирішеним питанням залишається питання моделі, як буде працювати трибунал.

Смирнов нагадав, що є спеціальна координаційна група з представників 38 країн, які майже щомісяця збираються в різних куточках світу і обговорюють потенційну модель трибуналу. Нині розглядається три такі моделі.

Першою моделлю він назвав створення Спецтрибуналу рішенням Генеральної асамблеї ООН, яке буде максимально легітимним, максимально широким і максимально авторитетним.

Друга модель – це декларація України у формі міжнародного договору, з якою б наша країна вийшла і звернулася до світової спільноти, яка б, у свою чергу, підписуючи міжнародний договір і ратифікуючи його на своїй території, наповнила б змістом цю модель створення трибуналу. Цей варіант приблизно нагадує Нюрнберзький процес і є складним та довгим.

Третя модель – гібридна, проте Україна виступає проти неї.

“Вона передбачає створення трибуналу як частини судової системи України. Ризики величезні, навіть суто юридичні. Тому що під час правового режиму воєнного стану ми не можемо внести зміни до Конституції і передбачити створення нового інтернаціоналізованого суду. Другий ризик – більш вагомий – створення подібного трибуналу як частини судової системи України неодмінно призведе до звуження юридичної оцінки злочину агресії до фактично рівня міждержавного конфлікту двох країн, що є дуже небезпечно”, – пояснив він.

Рішення про притягнення керівництва Росії до відповідальності має бути ухвалене іменем цивілізованого світу, а не іменем України, додав Смирнов.

Нагадаємо, генпрокурор Андрій Костін обговорив із представниками мін’юсту США спецтрибунал для Росії.

Крім того, в травні 2023 року в Естонії відбулася зустріч коаліції із 37 країн зі створення Спецтрибуналу за злочини агресії Росії проти України.