ВажливеСоціум

Україна модернізувала ракети Нептун – ЗМІ

Україна вдосконалює крилаті ракети власного виробництва Нептун, щоб вони зрештою змогли долетіти до Москви та інших регіонів Росії. Про це напередодні повідомило виданя The Drive з посиланням на джерела у Міноборони України.

Стверджується, що атаку на російську систему ППО С-400 в районі села Оленівка на мисі Тарханкут 23 серпня “на 100 відсотків було здійснено модифікованим Нептуном”.

Видання вказує, що ще у квітні 2023 року в Міноборони повідомляли, що Україна працює над переобладнанням P-360 Нептун у зброю наземного ураження, але для цього була потрібна нова система наведення, якої на той час ще не було.

А 28 серпня представник відомства заявив, що Україна розробила систему наведення GPS, яка скеровує ракету до заздалегідь визначеного місця. Інфрачервона головка самонаведення ракети шукає ціль і фіксує її, використовуючи попередньо завантажене зображення, а потім її атакує. Якщо ракета не може уразити ціль, вона припиняє атаку.

У The War Zone зазначають, що така модифікація стала б великим стрибком у можливостях, оскільки ракети неможливо було б заглушити за допомогою засобів радіоелектронної боротьби.

За словами представника Міноборони, переобладнаний Нептун, який запускається з тієї самої пускової установки, що й протикорабельний варіант, має дальність близько 400 км та корисне навантаження близько 350 кг.

З недоліків чиновник назвав те, що запуску дозвукової ракети можуть завадити сучасні російські системи ППО, а також поки невелика кількість таких ракет.

“Вироблено всього пару десятків”, – сказав представник Міноборони.

Нагадаємо, 23 серпня в Криму поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут в тимчасово окупованому Криму був знищений російський зенітний ракетний комплекс С-400. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.