ВажливеНаука

У Великій Британії знайшли ручні сокири віком 300 тисяч років

Археологи з Південно-Східної археологічної лабораторії Університетського коледжу Лондона виявили одні з найбільших доісторичних кам’яних знарядь праці. Про це повідомляє The Guardian.

Зокрема, науковці виявили 800 кам’яних артефактів, серед яких два великі крем’яні ножі, описані як гігантські рубила, яким, як вважається, понад 300 тисяч років.

Вважається, що цей тип інструменту зазвичай використовували для оброблення тварин та різання м’яса.

Знайдені сокири, мають характерну форму з довгим, тонко обробленим, загостреним наконечником і набагато товстішою основою.

“Ми називаємо інструменти “гігантами”, якщо їхня довжина перевищує 22 см, і у нас є два знаряддя в цьому діапазоні розмірів. Найбільші, колосальні знаряддя 29,5 см завдовжки – одні з найдовших, будь-коли знайдених у Британії. Ці сокири настільки великі, що важко уявити, як їх можна було легко тримати і використовувати”, – сказав старший геоархеолог Інституту археології UCL Летті Інгрі.

Водночас науковці припускають, що сокири могли мати більш символічну функцію ніж інші інструменти. Наприклад, наочну демонстрацію сили та майстерності.

Крім того, доктор Метт Поуп з Інституту археології УКЛ сказав, що розкопки надали “неймовірно цінну можливість вивчити, як розвивався цілий ландшафт льодовикового періоду понад чверть мільйона років тому”.

Раніше повідомлялося, що поблизу міста Баена в Іспанії фермер випадково натрапив на масивну кам’яну реліквію.