ВажливеПолітика

У США готують конфіскацію активів РФ

За словами співавтора законопроекту, республіканця, Джима Ріша, це спосіб відбудувати Україну використовуючи російські активи, тим самим зменшивши тягар для платників податків США, а також “показавши нашим союзникам, що це можливо”.

Зазначається, що у разі ухвалення, закон надасть президенту США дозвіл та повноваження конфіскувати заморожені російські активи в межах Сполучених Штатів і допоможе швидко передавати ці кошти в Україну. Також в тексті законопроекту наголошується, що згідно із міжнародним правом використання суверенних активів Росії для компенсації збитків України є законним та належним засобом.

Законопроект покликаний досягнути таких основних цілей, пояснюють законодавці:

Надає президенту США повноваження конфіскувати російські суверенні активи, які були заморожені в Сполучених Штатах, і передати їх на допомогу та відбудову України.
Забороняє передавати кошти російським організаціям, які перебувають під санкціями, доки Росія не вийде з України та не погодиться надати компенсацію за шкоду, заподіяну неспровокованою війною.
Доручає президенту США співпрацювати з союзниками та партнерами для створення міжнародного компенсаційного механізму для передачі конфіскованих або заморожених російських суверенних активів для допомоги Україні.
Надає Управлінню з координації санкцій Держдепартаменту додаткові ресурси для роботи з партнерами та союзниками за кордоном для конфіскації додаткових російських суверенних активів в інших країнах.
Гарантує, що Путін, а не платники податків США, сплатить рахунки за шкоду, завдану неспровокованим вторгненням Росії в Україну.
Документ одночасно зареєстрували як у Сенаті, так і в Палаті Представників.

У Міністерстві юстиції України, коментуючи цей законопроект, заявили, що крига скресла.

“Зворотного шляху вже не буде, а тільки поступова та неминуча розплата рф за все заподіяне”, – заявила заступниця Міністра юстиції Ірина Мудра. Вона додала, що вирок від світової спільноти вже отримано.

Нагадаємо, у грудні минулого року Сенат Конгресу США проголосував за поправку сенатора від Республіканської партії Ліндсі Грема, яка передбачає арешт активів російських олігархів та їхню подальшу передачу Україні.