ВажливеПолітика

США розглядають можливість надання Україні БМП Bradley

Американські військові експерти говорять про необхідність надати ЗСУ швидку і маневрену броньовану техніку, щоб прискорити кінець війни.

Уряд Сполучених Штатів розглядає можливість відправки в Україну в рамках військової допомоги бойових машин піхоти Bradley, про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на повідомлення джерел, знайомих з цим питанням.

При цьому, остаточне рішення ще не прийнято, сказав один із співрозмовників видання. Коли броньовані машини можуть надійти в Україну, також неясно, говорять джерела Bloomberg.

“Bradley забезпечать значне збільшення наземних бойових можливостей, оскільки це, по суті, легкий танк, – прокоментував Марк Кансіан, колишній аналітик Білого дому з оборонного бюджету, який зараз працює в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень. – На відміну від M113, які були надані раніше, Bradley добре озброєний потужною 25-мм гарматою та протитанковими ракетами TOW. У Сполучених Штатах багато Bradley, хоча деякі з них старіші та потребують модернізації, тому запаси не є проблемою”.

Кансіан додав, що мине кілька місяців, перш ніж Україна зможе отримати ці БМП, у разі прийняття відповідного рішення, оскільки екіпажі та інженери повинні будуть пройти навчання для роботи на цих транспортних засобах. Хоча, це не має стати проблемою, оскільки вже зараз ЗСУ використовують західні ракетні системи, що встановлені на шасі Bradley.

“Bradley був би значним покращенням у порівнянні з нинішніми українськими бойовими машинами”, – відзначив Девід Перкінс, чотиризірковий генерал у відставці, який був командиром бригади в Іраку, а згодом очолював Командування підготовки та доктрини армії. Він сказав, що з його досвіду Bradley “більш ніж підходить” для протистояння російським БМП та танкам Т-72.