ВажливеПолітика

Представники Ради Європи мають побувати в Карабаху та оцінити обстановку – генсек РЄ

Представники Ради Європи мають побувати в Карабаху та оцінити обстановку на місці. Про це заявила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Буріч, відповідаючи на запитання депутатів парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), передає Громадське телебачення Вірменії.

Встановлення азербайджанського КПП ускладнює обстановку, що склалася, і не сприяє зміцненню довіри і зниження напруженості, заявила Пейчинович-Бурич.

“Коли в грудні Лачинський коридор був заблокований, я закликала відновити вільний рух по ньому. І зараз закликаю до того ж. Неможливо уявити, які труднощі зазнають людей, що живуть там [в Карабаху]”, – заявила генсек РЄ.

Увійшовши до складу Ради Європи, Вірменія та Азербайджан прийняли та зобов’язання вирішувати спірні питання мирним шляхом, нагадала вона. Зайве нагадувати, що всі органи Ради Європи мають отримати можливість відвідувати всі території, де діє мандат РЄ, додала генсек. Вона також нагадала, що представники деяких органів РЄ хотіли виїхати до регіону [у Нагірний Карабах], оскільки “від сторін надходять суперечливі відомості”.

“Думаю, найкращий шлях – дозволити їм оцінити обстановку на місці”, – заявила Пейчинович-Буріч.

Вона також закликала дотримуватись забезпечувальних заходів Європейського суду з прав людини.

23 квітня Азербайджан перекрив міст на річці Хакарі на початку Лачинського коридору та розпочав встановлення КПП. В результаті відрізаними від Вірменії виявилися карабахські села Єхцаох, Хін Шен, Мец Шен, Лісагор, які з 12 грудня в результаті блокади азербайджанськими “екоактивістами” дороги в районі Шуші вже втратили сполучення зі Степанакертом.

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН 22 лютого задовольнив клопотання Вірменії щодо застосування тимчасового заходу та зобов’язав Азербайджан забезпечити безперебійний рух громадян, транспортних засобів та вантажів в обох напрямках через Лачинський коридор до ухвалення остаточного рішення за позовом “Вірменія проти Азербайджану”. Азербайджан не виконує цього рішення.