ВажливеСоціум

Підсанкційні товари з Європи на 1 млрд доларів “зникли” під час транзиту через рф – ЗМІ

Усього після початку війни – з країн ЄС до росії ввезли товарів “подвійного призначення” на 2 млрд доларів під приводом транзиту до інших країн.

Під час транзиту через росію зникли підсанкційні товари з Євросоюзу на суму понад 1 млрд доларів, які везли до Казахстану, Киргизстану та Вірменії.

Про це пише ЦТС з посиланням на NV Бізнес.

“Куди ще вони могли подітися? Чому цим країнам раптом знадобилися ці товари у такий час? Кому ці товари найбільш потрібні у цьому регіоні? Очевидно, це росія”, – зазначив естонський міністр із санкцій Еркі Кодара.

Усього після початку повномасштабного вторгнення з країн Євросоюзу до рф ввезли товарів “подвійного призначення” на 2 млрд доларів під приводом транзиту до інших країн.

Серед деяких категорій товарів (газові турбіни, паяльники, радіообладнання) до кінцевої точки не дістався майже весь транзит.

“Деякі розбіжності в статистці глобальної торгівлі не є чимось незвичайним, але це виходить за межі типових незначних помилок”, – підкреслила старша наукова співробітниця американського Інституту міжнародної економіки Петерсона Еліна Рибакова.

Як зазначається, реальна цифра тіньового імпорту, ймовірно, є значно вищою, оскільки статистика охоплює лише товари подвійного призначення, які можуть бути використані для військових цілей.

Якщо взяти всю торгівлю ЄС разом за рік після початку війни в Україні, розрив між статистикою Євросоюзу та Казахстану означає, що між двома країнами зникло 2,9 млрд доларів торгівлі.

У 2021 році еквівалентна цифра становила 450 млн доларів.

Сплеск експорту контрольованих товарів з ЄС, де Казахстан вказано як пункт призначення, тепер достатній, щоб компенсувати приблизно 40% скорочення експорту до росії та білорусі після введення санкцій на початку вторгнення.